Zo leer je je intuïtie te ontwikkelen.




Zo leer je je intuïtie ontwikkelen

Het kleine stemmetje in je hoofd, het engeltje op je schouder. Het ondefinieerbare ‘Ik weet niet waarom, maar het vóelt gewoon goed’. Iedereen heeft intuïtie, en wanneer je ernaar luistert zal je versteld staan van wat je diep van binnen weet.
Luisteren naar je gevoel is de laatste jaren niet meer iets ‘vaags’ dat niet te onderbouwen is met argumenten. Integendeel, intuïtie wordt steeds meer gezien als een bron van zinnige informatie en een onmisbare aanvulling op je rationele denken, ook door wetenschappers en nuchtere denkers.

Wat is intuïtie eigenlijk?
Intuïtie is een bron van kennis, die weinig te maken heeft met toekomst voorspellen, maar alles met de manier waarop je informatie in je brein opslaat en verwerkt. Eenvoudig samengevat is intuïtie de manier waarop je onderbewuste ik boodschappen doorgeeft aan je bewuste, denkende ik.
Dat onderbewustzijn is het deel van je hersenen dat zo ongeveer alles opneemt wat je waarneemt: wat je  voelt, hoort, proeft, droomt, je herinneringen, verhalen en ervaringen uit het verleden. Je onderbewuste filtert, weegt, combineert en vergelijkt.

De taal van intuïtie
Het zorgt ervoor dat je zo ontzettend veel weet – en tegelijkertijd weet je het niet. Want je onderbewuste heeft maar één kanaal om informatie door te geven aan je bewuste zelf: via je intuïtie.
De schat aan informatie in je onderbewustzijn is vaak niet in taal verpakt. Om die reden krijg je boodschappen meestal via onverwachte, indirecte wegen. Je intuïtie laat je dingen weten door je buikgevoel, een tinteling, een spontane ingeving terwijl je met iets héél anders bezig bent.

Vind je innerlijke wegwijzer
Er is de afgelopen jaren ongelooflijk veel interessant wetenschappelijk onderzoek gedaan naar intuïtie en hoe het werkt. Daaruit blijkt dat  intuïtieve beslissingen net zo goed of zelfs beter uitpakken dan besluiten waarover je keurig alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet.
Het belangrijkste advies voor als je meer op je intuïtie wil leren vertrouwen is dan ook: parkeer je bewuste denken even. Neem eerst zoveel mogelijk informatie in je op, buig je over een ingewikkeld probleem, en ga vervolgens iets anders doen. Slaap er een nachtje over. Ga wandelen, tuinieren, schilderen.

Moet je dan altijd doen wat je gevoel je ingeeft?
Nee, dat ook weer niet. Want je intuïtie weegt álles mee – ook de dingen waarvan je juist rationeel kunt zeggen dat ze niet echt (meer) relevant zijn, zoals negatieve ervaringen uit het verleden en angsten die niet realistisch zijn. En je gevoel dat een product goed is, wordt onbewust beïnvloed door reclames en door de mening van anderen.
Je kunt ook een stemmetje in je achterhoofd hebben waar je onzeker van wordt. Moet je dáár dan altijd maar naar blijven luisteren?
Welnee. We hebben niet voor niets ratio én intuïtie. In het ideale geval houden ze elkaar in prachtig evenwicht. Maar in onze westerse wereld heeft de nadruk zo lang op rationaliteit en logica gelegen, dat we rustig kunnen stellen: als je het gevoel hebt dat je meer met je intuïtie zou kunnen doen, dan is het waarschijnlijk verstandig om dat ook te doen.
Je hoeft niet altijd te weten waaróm je iets besluit. Bij beslissingen van hoofd én hart volstaat een eenvoudig antwoord: omdat je er gelukkig van wordt.


7 tips om je intuïtie te versterken
  1. Neem gedachten die zomaar bij je opkomen serieus. Onthoud ze of schrijf ze op, zodat je er later nog eens rustig over kunt nadenken of op kunt reflecteren.
  2. De vuistregel ‘ergens een nachtje over slapen’ werkt écht. Neem bij ingewikkelde kwesties alle informatie door, schrijf al je afwegingen op en ga slapen – neem de volgende ochtend de beslissing die het beste voelt.
  3. Ontspan. Stel je onbewuste een vraag en ga iets anders doen – mediteren, tuinieren, muziek maken, sporten, een warm bad, wat dan ook – en kijk wat er bij je bovenkomt.
  4. Wees gespitst op tekens en symbolen in je omgeving. Wat valt je op, wat vangt je blik en wat zegt dat over jou of over waar je je mee bezig houdt?
  5. Voed je onbewuste: gebruik je zintuigen, lees verhalen, luister naar muziek, schilder, knutsel, maak muziek, maak een collage met knipsels uit tijdschriften. Droom. Dagdroom. Fantaseer, geef je fantasie de vrije teugel. Kijk wat er spontaan uit je handen komt.
  6. Durf alleen te zijn en je eigen beslissingen te nemen. Je intuïtie is een hoogstpersoonlijk, op maat gemaakt kompas, neem de ruimte er naar te luisteren en heb de moed er naar te handelen.
  7. Neem bij belangrijke beslissingen een time out om je onderbewustzijn zijn werk te laten doen. Check af en toe: wat is je gevoel, en waar komt het uit voort?

(bron: Happinez )

Reacties