Langste maansverduistering!


Maan toen hij boven de daken uitkwam.



Gisteren was er een bijzonder fenomeen te zien: een bloedmaan. En niet zomaar een bloedmaan, het was de langste maansverduistering van deze eeuw.

Vanwege deze maansverduistering kwam de maan vrijdag op als een bloedrode bol. Een maansverduistering of eclips gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde en daardoor valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt, wordt door de dampkring afgebogen naar de maan. Omdat rood licht het beste wordt afgebogen kleurt de maan tijdens de eclips bloedrood.

Volle rode bloedmaan





Op wat sluierbewolking na was het helder.
Toen de maan om 21.33 uur opkwam in Nederland is hij al verduisterd, maar doordat het dan nog te licht is was hij niet goed te zien zijn. Maar om 22.22 uur, tijdens de maximale eclips, was het donker genoeg om het schouwspel van de bloedrode maan te kunnen zien. De totale eclips eindigde om 23.14 uur. In totaal duurde het dus een uur en drie kwartier; de langste maansverduistering van de 21ste eeuw.

Daarna begon er langzaam weer licht op de maan te vallen en werd hij beetje bij beetje weer helder van kleur. Het duurde ongeveer twee uur voor de maan weer helemaal als vanouds scheen.

Maan wordt stukje bij stukje weer helder




Mijn man en ik hebben buiten gezeten met een drankje en wat tuinlantaarns aan.
We hebben een paar foto's gemaakt. Het was prachtig om te zien.

Sfeer in de tuin




~*~

Reacties