Stoelyoga

Een paar jaar geleden heb ik met plezier een jaar lang yoga gedaan met een leuk groepje mensen en een lerares die gespecialiseerd was in het geven van yoga aan mensen die lichamelijke klachten hebben. Zij keek of zij de oefeningen voor ieder toegankelijk kon maken door ze zodanig aan te passen. Helaas werd het voor mij steeds moeilijker om op een matje te liggen of op mijn knieën te gaan en daarna weer overeind te komen. Ik ben toen met yoga gestopt en heb thuis af en toe staande oefeningen gedaan.

Na een tijdje heb ik in een ontmoetingscentrum meegedaan met Danche For Health maar na acht lessen ben ik gestopt. Ik kreeg steeds meer klachten in mijn knieën en had moeite met balans en ritme in mijn zwakkere been/voet. En eerlijk gezegd heb ik nooit van dansen gehouden en vond het ook in deze vorm niet echt leuk. Mijn huisarts en fysiotherapeut vonden het ook te belastend voor me.
Ik miste de yoga heel erg, dat vond ik wél leuk om te doen met anderen maar helaas werd het voor mij te zwaar, bovendien is de lerares van toen ondertussen naar Frankrijk verhuisd.

Toch weer yoga
Maar nu is er al een tijdje geleden weer een yogavorm op mijn pad gekomen: Stoel Yoga!  Vorig jaar las ik een artikel in de Happinez over stoelyoga en ik ben daar sindsdien meer over gaan zoeken op internet. Ik kwam erachter dat dat steeds populairder werd omdat het voor veel mensen toegankelijk was.Voor jong en oud, gezond of niet gezond. Ik heb via youtube al wat lessen uitgeprobeerd en ik vind het heerlijk.

Toen ik op de site van dat ontmoetingscentrum keek zag ik dat ze daar ook sinds kort stoelyogales geven. De docent heeft zelf een yogacentrum maar geeft diverse yogavormen op diverse locaties. En laat zij nu net ook in het centrum komen met stoelyoga. In het ontmoetingscentrum zijn veel activiteiten te doen, van samen koken t/m tuinieren, schilderen en al wat er tussenin zit. Ik ben niet eenzaam maar vind het wel leuk om daar af en toe iets te doen en mensen te ontmoeten en nu is dat dus yoga. Vooraf drinken we gezellig koffie met enkelen.

Stoel Yoga is voor ieder niveau en elke leeftijd.
Vanmorgen ben ik begonnen en het was superleuk. We zijn met een gezellige groep van zo'n 10 mensen. We hebben veel rek en strekoefeningen gedaan; oefeningen die ik ook nog ken vanuit de Hatha yoga maar die dus ook op een stoel kunt doen. Ik vond het nog best pittig. We sloten af met een ontspanningsoefening.


Supermooi hoe yoga weer op mijn pad is gekomen.
Ik zeg ook altijd: "de dingen komen vanzelf op je pad., toeval bestaat niet."Namasté 🙏

Update 06-01-2020
Ik ben nu alweer een hele tijd bezig en het bevalt prima. Onvoorstelbaar hoeveel yoga houdingen je kunt doen op een stoel en het effect is hetzelfde als op de mat. We hebben een leuke groep ( helaas wordt die wat mij betreft wel te groot) en interessante lessen: behalve yoga ook meditatie en energie sturen naar de chakra's.

Update 12-05-2020
Zie..... https://hartegroet.blogspot.com/2020/05/by-myself-yoga.html


~*~







Reacties